me: im impatient

J

jamespond

Guest
my problem is this:
i switch on my computer(amd athlon 1600 with xp)and xp starts to load, it takes aboout 1.5 minutes to load to the desktop,then the computer hangs for about 50 seconds and then continues to load in for another minute(i timed it).my friend has windows 98 and his takes alot less time to load also shutting down takes even longer than on windows 98.also every five minutes or so my harddrive will kick in and start making the noise it makes when its loading something in(this lasts for about 1 minute)but im not loading anything in.

is this normal
 
P

P-R

Guest
im having nothing but problems with XP, it takes mine 1:30 to load up, thats dam slow, if I cant get everything running smooth soon im going back to win2kpro, had no problems with that at all.
 

Electronic Punk

willalwaysbewithyou
Staff member
Political Access
Joined
2 Dec 2001
Messages
18,680
HAve you tried Bootvis or tweaking your services?

My Athlon 600 takes about 50 seconds at most!
 
F

foxkuil

Guest
try to disconnect all USB hardware...

Mine (T-bird 1400) boots up a lot slower with an USB
webcam and scanner plugged in.

After i unplugged those 2, xp boots up in half
a minute

Greetinx Foxkuil
 
T

Tope

Guest
Yes, jamespond, in my experience XP does take a lot longer to load and shutdown, than Windows 98 (God bless it). Think yourself lucky you're not dual booting. As for the hard disk activity. Do you have file indexing enabled? This process is supposed to speed up the time XP takes to access files. IMO the nuisance value far outweighs the, supposed, speed gain. To turn it off, go to Start/Search/ For Files and Folders. In the left frame, choose "Change Preferences", again in the left frame, choose "With Indexing Service" and choose "No,Do not enable Indexing Service". Hope that quietens things down a little. :)
 
T

Tope

Guest
Glad to help, jamespond. Now if I could find a similar button on the wife................. :D
 
G

gunkhead

Guest
:confused: Its really ironic that my PC boots to the desktop in 16 seconds in XP with USB stuff on as well (Athlon 1.4 266), but like takes double that time closing down. Well it actually takes longer to shutdown then my PIII650.
 
L

LoctOut

Guest
mine booted quite quickly, about 45 seconds, until I plugged it in to a lan. Now it takes another 50 - 60 seconds while it looks for all the connections.

If I disable the NIC cards in device manager, then I get my speed back.
 

scriptasylum

OSNN Senior Addict
Joined
25 Dec 2001
Messages
832
mine booted quite quickly, about 45 seconds, until I plugged it in to a lan. Now it takes another 50 - 60 seconds while it looks for all the connections.

Try disabling XP's auto IP feature and actually set the IP manually. That brings the speed back up. I've tried it and it works :)
 

scriptasylum

OSNN Senior Addict
Joined
25 Dec 2001
Messages
832
I'm just curious, why do some people have an issue with shutdown times?

When I'm ready to shutdown, I just press the power button and let XP soft shutdown do its thing. I walk away about 2 seconds after I press the button. You can count on XP shutting down right, unlike 98.
 
G

gunkhead

Guest
aint got no issue with it taking ages shutting down, just think its ironic how my system starts up quicker. Win2k was quicker and I knew that was shutting down successfully.:eek: luckily im glad i leave my pc on most the time
 
S

SirLasher

Guest
Originally posted by gunkhead
:confused: Its really ironic that my PC boots to the desktop in 16 seconds in XP with USB stuff on as well (Athlon 1.4 266), but like takes double that time closing down. Well it actually takes longer to shutdown then my PIII650.


Im running a P3 1gig with 512Meg of ram. And I too get to desktop in about 16seconds and about 5 seconds to shut down.

Dont even understand why it takes so long for jamespond's machine to boot.
 
J

jamespond

Guest
Ok i went to control panel and then network connections there was two connections (dialup and Lan high speed internet) seeing as i dont use highspeed i disabled it and now my comp boots in 1 minute altogether.So thank you everyone:) :D
 

Members online

No members online now.

Latest profile posts

Electronic Punk wrote on Sazar's profile.
Rest in peace my friend, been trying to find you and finally did in the worst way imaginable.
Terrahertz wrote on Electronic Punk's profile.
Yo fellas!
Electronic Punk wrote on Sazar's profile.
Where are you buddy?
Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
Hey EP! All good with me, applying for Microsoft MVP right now, should have done this a while ago.

Notifications don't work, I only found your response by coming back to hunt up some threads, if you want, give me your email address so we can keep in touch easier!
Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
EP, glad to see you come back and tidy up...did want to ask a one day favor, I want to enhance my resume , was hoping you could make me administrator for a day, if so, take me right off since I won't be here to do anything, and don't know the slightest about the board, but it would be nice putting "served administrator osnn", if can do, THANKS

Been running around Quora lately, luv it there!

Forum statistics

Threads
61,997
Messages
673,411
Members
5,590
Latest member
AntonioPR