COM Surrogate has stopped working

sean.ferguson

OSNN Veteran Addict
Joined
4 Jul 2003
Messages
1,693
Had a little quick search and noticed that no results came up.

For future reference, there appears to be a bug present in many installs of Vista that when you open a folder containing a video file the above message "COM Surrogate has stopped working" is displayed. (see attached)

This is part of the Vista system for making thumbnails of your video files. You can fix this by going into your folder view options and checking the box next to "Always show icons, never thumbnails" (See attached)

Hope this helps some people. :)
 

Attachments

  • COM Surrogate.jpg
    COM Surrogate.jpg
    16.5 KB · Views: 488
  • showicons.jpg
    showicons.jpg
    44.9 KB · Views: 609

NetRyder

Tech Junkie
Joined
19 Apr 2002
Messages
13,256
This is actually caused by incompatibilities with certain applications. Nero is one very common example (except the latest version, which is Vista-compatible).

Rather than turning off thumbnails, I would suggest looking for updates to incompatible apps and installing them to fix the problem. :)
 

Electronic Punk

willalwaysbewithyou
Staff member
Political Access
Joined
2 Dec 2001
Messages
18,683
I recently read the other way around Net, its more to do with the poor routine in Windows for making the thumbnails.

I recently reinstalled both DivX and Nero and neither changed any ofthe relevent parts of the iwould have expected, however it seems the Nero mpeg4 codec has taken over and that really doesn't like the thumbnail creation business - it either won't load them or it just shows them as black (possibly the first frame) whereas when divx is in control or where the same process has to be done via WMV it will pick an interesting frame at least (by some means or another)
 

NetRyder

Tech Junkie
Joined
19 Apr 2002
Messages
13,256
I recently read the other way around Net, its more to do with the poor routine in Windows for making the thumbnails.
Certainly a possibility. I didn't mean that ISVs are the only ones at fault here. What I meant was that this particular error is caused by incompatibilities between certain apps and Vista, which is why it doesn't occur on a clean setup with nothing else installed.

Once you pinpoint the cause, it's not hard to fix though. Just download an updated version, or find another Vista-compatible alternative. :)
 

Electronic Punk

willalwaysbewithyou
Staff member
Political Access
Joined
2 Dec 2001
Messages
18,683
Might work on unregistering the Nero filter rather than renaming it to *.bak as read elsewhere as Nero Vision really didn't like me doing that.
 

ScottFern

IT guy
Joined
1 Mar 2007
Messages
48
This has occurred on my Vista Ultimate box and I do not have Nero installed. It now makes sense that this error occurred when I had a folder open with lots of videos in it obviously. Hmm, I had Disk Keeper 2007 open? But that's supposed to be compatible with Vista?

Unrelated, I think there is an incompatibility with WinAMP and my XtremeMusic driver because WinAMP acts very laggy in Vista. Trillian seems to function just fine.
 

Members online

No members online now.

Latest profile posts

hello peeps... is been some time since i last came here.
Electronic Punk wrote on Sazar's profile.
Rest in peace my friend, been trying to find you and finally did in the worst way imaginable.
Terrahertz wrote on Electronic Punk's profile.
Yo fellas!
Electronic Punk wrote on Sazar's profile.
Where are you buddy?
Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
Hey EP! All good with me, applying for Microsoft MVP right now, should have done this a while ago.

Notifications don't work, I only found your response by coming back to hunt up some threads, if you want, give me your email address so we can keep in touch easier!

Forum statistics

Threads
62,000
Messages
673,425
Members
5,593
Latest member
moussa021