Unlocking Hyper-Threading

Discussion in 'General Hardware' started by champ2005, Aug 15, 2004.

  1. champ2005

    champ2005 | xs |

    Messages:
    238
    Location:
    Sydney, Australia
    I've got a Northwood Pentium 4 2.4ghz 533FSB. In AIDA32/Everest it shows I have two CPUs, and the second one is disabled. In Pcmark04 it shows that HyperThreading is available but disabled. Is there any way to soft-mod the CPU to enable HT?
     
  2. desie

    desie OSNN Senior Addict

    Messages:
    307
    Location:
    England
    You tried updating your bios? Also check around your bios, it's an option in there, if not look for an update :rolleyes:
     
  3. champ2005

    champ2005 | xs |

    Messages:
    238
    Location:
    Sydney, Australia
    my bios has Hyper-Threading Enabled (as an option). I think that Intel put HT on all Northwood B core cpus, but only enabled it on the 3.06ghz model, but im trying to find a way to make it work on my one.
     
  4. desie

    desie OSNN Senior Addict

    Messages:
    307
    Location:
    England
    Hum if it's enabled in the bios I don't see how it is gona happen unless you try updating bios or buying a newer P4 CPU.
     
  5. ElementalDragon

    ElementalDragon The One and Only

    Messages:
    3,159
    Location:
    Lehighton, PA
    are you sure that processor actually supports HT? i thought it was strictly the 3.06 with the 533 bus, and the 800 bus ones.
     
  6. ThePatriot

    ThePatriot -=[BOHICA!]=- Political User

    Messages:
    1,742
    Location:
    Pennsylvania
    I'm pretty sure I loaded *nix on a Compaq/HP server for a customer that was a 2.8 P4 HT back in January. I don't recall seeing HT on any 2.4's I've worked with, but I thought I saw a thread somewhere that was about 2.4 HT's though.
     
  7. ElementalDragon

    ElementalDragon The One and Only

    Messages:
    3,159
    Location:
    Lehighton, PA
    ya. it's the P4 2.4C 800mhz bus w/ HT. it's what i'm using. but i don't think the 533 bus has HT.

    edit: yep, confirmed it. go HERE. Intel P4 1.3-2.8Ghz, 400mhz and 533mhz FSB = no HT. sorry dude. ya want HT, gotta get a new processor. though the 2.4C isn't that expensive anymore, and it's great for OC'ing. mine's running at 3Ghz very stable.
     
  8. champ2005

    champ2005 | xs |

    Messages:
    238
    Location:
    Sydney, Australia
    i know that it doesnt officially have HT. Why im asking is because it seems to have the foundations laid for it (that why it comes up as 2 cpus in PCmark04 or Everest), even though it is not workable. Sort of like softmodding a x800 pro > x800 xt to get 4 more pipes, because they are there, just not working or enabled.
     
  9. dreamliner77

    dreamliner77 The Analog Kid

    Messages:
    4,702
    Location:
    Red Sox Nation
    I believe Intel removes something from the CPU logic or something to disable HT on these chips.
     
  10. pazsion

    pazsion OSNN One Post Wonder

    Messages:
    1
    I too wwould like to unlock HT on my 2.8 northwood

    HT is detected as supported but is not enaabled..

    I use setfsb to OC it and notice there is a custom pll you can modify..

    I'm sure there is a way to enable HT somewhere in there.. But i dont know what i'm doing with it.. So i'm not gonna try =D

    I've tried d/ling custom pll's in the past and that only fawked things up...:mad:
     
  11. Admiral Michael

    Admiral Michael Michaelsoft Systems CEO Folding Team

    Holy Thread Resurrection, you do know this thread is over 4 years old.
     
  12. ElementalDragon

    ElementalDragon The One and Only

    Messages:
    3,159
    Location:
    Lehighton, PA
    Yeah..... i was thinkin the same thing. it's just weird when you see a subscribed thread pop up that you don't remember posting in. That's when you KNOW it's an oldie.