Problems starting up Win2K

Discussion in 'Windows Desktop Systems' started by maolu, Jul 5, 2005.

  1. maolu

    maolu OSNN One Post Wonder

    Messages:
    3
    Hi everyone.

    My problem is:

    - I start windows 2000
    - login as any user
    - the system launches explorer, i hear the typical "start up sound" and then nothing happens!!!

    The only thing left to do is opening task manager, manually terminate the explorer process and re-launch it (run>explorer.exe)

    How can i know what's the cause of this mess?!?!
     
  2. dubstar

    dubstar format c:

    Messages:
    1,357
    Location:
    Southern California
    · how long have you waited?
    · did you install any new hardware lately?
    · how much ram do you have?
    · do you have an anti-virus program?
    · is this your first install of Win2k? what did you upgrade from?
     
  3. maolu

    maolu OSNN One Post Wonder

    Messages:
    3
    · how long have you waited?
    once i left it that way 4 hours..... no response

    · did you install any new hardware lately?
    no new hardware since months ago

    · how much ram do you have?
    1GB

    · do you have an anti-virus program?
    sure.
    i have McAfee VirusScan, i run it often (and almost everytime at startup since i have this problem) but no new viruses found...

    · is this your first install of Win2k? what did you upgrade from?
    i'm not sure i understood the question, but it's not the first time i install/reinstall win2K on this machine and not the first time at all in my life...:)
    never had such a problem..

    Thankyou for the answers....
     
  4. muzikool

    muzikool Act your wage. Political User

    maolu likes this.
  5. dubstar

    dubstar format c:

    Messages:
    1,357
    Location:
    Southern California
    if you relauch explorer shell do you get in? if you can, it might be a good idea to backup some important files, just incase. i'm no pro, but i hope you do get some help.

    maybe try updating
    · to SP4 if you havent.
    · video card drivers
    · windowsupdate.com

    goodluck. it might just be a fluke and it'll start up clean eventually. its happened to me a few times on XP.
     
  6. maolu

    maolu OSNN One Post Wonder

    Messages:
    3
    @dubstar: yes, i relaunch explorer from shell and i can get in, but of course all the startup application (like antivirus) are not loaded! I tryed all the updates you are suggesting...nothing done....

    @muzikool: i used sfc /scannow and it asked me for windows installation cd. i feeded it, it loaded all and the finished the scan... After reboot the same story!! Explorer hangs on and i have to terminate it...

    H_E_L_P_!
    :cry::cry::cry::cry:
     
  7. Admiral Michael

    Admiral Michael Michaelsoft Systems CEO Folding Team

    Have you tested the programs scheduled to launch on startup. Maybe disable them all.
     
  8. kcnychief

    kcnychief █▄█ ▀█▄ █ Political User Folding Team

    Messages:
    16,948
    Location:
    Massachusetts
    From my experience, if you ever need to use the sfc /scannow option, your system is in trouble.

    Have you tried booting into safe mode? Can you get in? Then try Safe Mode with Networking.

    If you can get in those ways, try disabling items from startup. My best advice to you, is if you can get in through Safe Mode, run HiJack This. I would assume you've got some nasty virii or spyware that is messing with your system.
     
  9. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    Malware has successfully modified some shell files and some registry values.

    pull the data off (you mentioned you can get explorer back up) reformat and reinstall.