Refresh and Monitor Problem

N

newbie3000

Guest
Hi,

I have been having problems with my monitor and windows xp professional. Now before going to XP I was using 98 se, which apparently had a default refresh of 60 and I never had any problems. With Windows XP the default was like 85 and I found my monitor fluctuating on the right side of the screen (decreasing and incresing in terms of width but not height). These problems would usually cease after a few minutes and the monitor would remain stable for long periods of time. When I set the refresh rate to 60 I didn't encounter any problems at all, no fluctuations whatsoever. Now i'm sure you're saying problem solved, however, looking at my monitor manual, it does support higher refresh rates heres what it says.

Standard Resolution HOR/Ver Frequency
IBM/VGA 720x400 31.5KHZ/ 70Hz
IBM/VGA 640x480 31.5KHz/ 60Hz
VESA/75 640x480 37.5KHZ/ 75Hz
VESA/85 640x480 43.3KHZ/ 85Hz
Vesa/75 800x600 46.9Khz/ 75Hz
.
etc
.
VESA/85 1024x768 68.7KHz/85Hz

Note: I did a clean install, and my monitor is a generic 17 inch monitor using Windos XP plug and play drivers

Also I have a geforce 2 Gts 32 mb ram using the latest nvidia drivers as well I have updated to the latest via 4 and 1 drivers.

Any ideas on what I should do?
 
A

allan

Guest
75 Hz should produce no flicker, but if it causes problems and you have no flicker at 60 Hz, go to 60. It's just that simple.
 
I

Insomniac

Guest
I'm experiencing a similar problem.

After happily running my 15" Logix monitor at 1024x768 in Win98se for ages I eventually upgraded to XP. Everything installed fine apart from a couple of minor IRQ conflicts which I quickly resolved.

However, XP started up in 800x600 which I found horribly cluttered, especially with the wierd cartoony interface... Trying to put it up to 1024x768 resulted in me getting an "OUT OF RANGE" box floating about my screen.

I soon found that changing the monitor driver to generic 1024x768 (I used this in 98) and the refresh rate from 85 to 60 allowed me to use 1024x768, only I'm sure my monitor was running at 85 in Win98se...

My problem still exists though, as any games or programs that change the resolution to 1024x768 result in the "OUT OF RANGE" box appearing again. :confused:

Help :(
 

Members online

No members online now.

Latest profile posts

Electronic Punk wrote on Sazar's profile.
Rest in peace my friend, been trying to find you and finally did in the worst way imaginable.
Terrahertz wrote on Electronic Punk's profile.
Yo fellas!
Electronic Punk wrote on Sazar's profile.
Where are you buddy?
Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
Hey EP! All good with me, applying for Microsoft MVP right now, should have done this a while ago.

Notifications don't work, I only found your response by coming back to hunt up some threads, if you want, give me your email address so we can keep in touch easier!
Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
EP, glad to see you come back and tidy up...did want to ask a one day favor, I want to enhance my resume , was hoping you could make me administrator for a day, if so, take me right off since I won't be here to do anything, and don't know the slightest about the board, but it would be nice putting "served administrator osnn", if can do, THANKS

Been running around Quora lately, luv it there!

Forum statistics

Threads
61,997
Messages
673,402
Members
5,586
Latest member
PseudoKiller