• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Lexmark Z42 problems

A

Argee

Guest
#1
Running Athlon 1500+; 256MB RAM. New PC with XP HE 5.1.2600 installed.

I have Lexmark Z42 Printer that was working perfectly under old PC (Win98) using bi-directional cable.

Installed Z42 using downloaded XP driver from Lexmark site v1.0.9.3
I cannot print, and it seems related to bi-directional support.
I just get into a loop of error messages about enabling bi-dir. support.
I do not suspect the cable, as I can reconnect to old PC and everything works as normal.
I have uninstalled printer and re-installed - same problem.
Have checked and re-checked cable connections.
Printer is connected to LPT1 - checked via Device Manager which reports port as 'working correctly'.
There are 2 dialog boxes where I can enable bi-dir. support (kept
screenshots if this will help).
I can select bi-dir. from properties.
I cannot select from Lexmark Control program. I get error message stating
that can't establish bi-dir. communication. I go to enable and it fails,
and goes back through the error loop.

The BIOS settings:
Onboard Parallel Port = 378/IRQ7
Parallel Port Mode = ECP+EPP
EPP Mode Select = EPP 1.7 (should I try 1.9?)
ECP Mode use DMA = 3 (should I try 1?)
 
#2
Go to your motherboard manufacturer's site and see if they have any bios updates or mainboard drivers that address this issue.
 
B

bmxjt

Guest
#3
are you using your Lexmark Z41 as a network computer? And is it connected directly to a different local PC? I was having a very similar bi-directional problem with my lexmark z51, used as a network printer. Once I did a fresh install of XP tho, it corrected itself. I think through upgrading to XP, there are some major conflicts in drivers. But what do I know. hehe Just a thought
 
B

bmxjt

Guest
#4
oops

"are you using your Lexmark Z41 as a network computer? "

Thats supposed to read, "Are you using your Lexmark Z41 as a network printer?"
 
A

Argee

Guest
#5
Z42 problem

Sorry - posted to Networking forum in error! I'm not trying to use as network printer.

Lonman - tried finding BIOS Upgrade - no success. Jetway 830CH Skt A.
 
#6
Is this your motherboard? http://www.jetway.com.tw/evisn/product/amd/830ch/830ch.htm

I don't think I've ever seen this many bios updates for a board before. Read through all the revision notes and see if your problem is listed... even if it isn't, I suggest getting the newest update. Because there are so many revisions, it's going to change a LOT of stuff... I'm willing to bet it will be almost like putting in a new motherboard = reinstallation to pick everything up correctly.
 

Members online

No members online now.

Latest posts

Latest profile posts

Hello, is there anybody in there? Just nod if you can hear me ...
Xie
What a long strange trip it's been. =)

Forum statistics

Threads
61,961
Messages
673,239
Members
89,014
Latest member
sanoravies