How To Access The Internet Thru A Hub???

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#1
HI. I have a router and 2 pc is connected to it. one win2000 and one xp pro. they can see each other through the workgroup but my problem is I can't access the internet by using the win2000 pc. how do I set this up. when i ping the static ip address i get a reply. packets are sent and received too. my observation is the xp pro pc when i checked the ipconfig, there is a suffix for the DNS, IP address data, subnet mask and the default gateway BUT for the win2000 pc, i only get the IP address data and subnet mask, no DNS suffix and default gateway.
Please help. Thank you.
 

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#4
OPS! blank reply...

anyway, add the DNS manually to my win2000 pc copied DNS from xp pro pc? aside from the dns, what else? thanks.
 

j79zlr

Glaanies script monkey
Political User
Joined
Feb 16, 2003
Messages
2,725
#5
do you have the router configured as a DHCP server? It should automatically assign it, anyways, you can manually assign IP, subnet, gateway, and DNS servers. I do on all my PC's.
 

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#6
how do i setup the router as the DHCP server? i did manually added the 2 DNS i got from the ipconfig result of my xp pc to my win2000 pc, in process of restarting it.
 

j79zlr

Glaanies script monkey
Political User
Joined
Feb 16, 2003
Messages
2,725
#7
lets go back a few steps, are both PCs connected to the same router, or is there a hub involved? I'm coinfused as to why one would receive DHCP and the other doesn't. Is the DHCP client service running? Firewalled?

The router should be a DHCP server by default.
 

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#8
the 2 pcs are connected to a router only (is a router and a hub different? )... I don't know how to check if the DHCP server is firewalled. i appreciate your assistance.
 

j79zlr

Glaanies script monkey
Political User
Joined
Feb 16, 2003
Messages
2,725
#9
yes a router and hub are different :)

Make sure both PC's are set to receive IP's and DNS automatically, should work. I mean is there a firewall on the PC that isn't receiving the DNS info?
 

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#10
the 2 pcs are setup to receive IP's an DNS automatically but my problem is when I click on the Internet Explorer, it can't access the internet but both of the pcs can see each other thru the workgroup. i am really at a lost here... :(
 

j79zlr

Glaanies script monkey
Political User
Joined
Feb 16, 2003
Messages
2,725
#11
well is the DNS info getting added to both PC's? Run ipconfig /all and paste the info.
 

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#12
for the win2000, since i added manually the DNS, the DNS are showing but no Default Gateway. for the xp pc it has the same DNS and it has a Default Gateway.
 

j79zlr

Glaanies script monkey
Political User
Joined
Feb 16, 2003
Messages
2,725
#13
you need to add the gateway, that is why it cannot connect to the internet. You didn't have ICS on the PC before did you?
 

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#16
did manually added the gateways, IP address i got from the ipconfig /all from the same pc and the subnet mask. i will restart the pc then... tnx.
 

percy

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 15, 2004
Messages
416
#17
... i checked the ipconfig /all data and it shows all the data i inputted.. Internet Explorer cannot still access the internet.. Hu, hu, hu, :( :(
 

j79zlr

Glaanies script monkey
Political User
Joined
Feb 16, 2003
Messages
2,725
#20
yea, but I wanna see if it can resolve a name, not just internet explorer. e.g, nslookup google.com or ping google.com,
 

Members online

No members online now.

Latest profile posts

Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
Ep, glad to see you come back and tidy up...did want to ask a one day favor, I want to enhance my resume , was hoping you could make me administrator for a day, if so, take me right off since I won't be here to do anything, and don't know the slightest about the board, but it would be nice putting "served administrator osnn", if can do, THANKS

Been running around Quora lately, luv it there https://tinyurl.com/ycpxl
Electronic Punk wrote on Perris Calderon's profile.
All good still mate?
Hello, is there anybody in there? Just nod if you can hear me ...
Xie
What a long strange trip it's been. =)

Forum statistics

Threads
62,000
Messages
673,421
Members
89,024
Latest member
swipk8