Compaq Laptop 2176RS

Daeron Tinúviel

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 8, 2004
Messages
278
#1
hi guys i want to reformat this laptop to make a clean install of XP without using the recovery cd's that the machine has.....my question is that is there any problem with that? can i do a clean installl of Xp the way i do with any desktop pc or do i need to make any special considerations, etc
 

Admiral Michael

Michaelsoft Systems CEO
Joined
Feb 19, 2003
Messages
3,123
#2
Nope, I did just that the other day actually. It works like a regular CPU. I had XP Home and wanted Pro, also I was having some system probs. Theres no special condiserations to be made. Just make sure you have your laptop's drivers, look on Compaq's site.

BTW, I have a Compq Presario 2100 (2180CA) Laptop. Specs are in my sig.
 
P

PseudoKiller

Guest
#5
wohaa there skippy... there might be drivers or certain software specific to your machine. You will have to use some of the recovery cd. After I formatted my Compaq laptop I install XP Pro and copied the software section of the recovery cd. From that I installed the touch pad software and SD Media reader software and a few other things. If you really want to do it the right way FIRST go to Compaq's website and hunt down you laptop model in their support section and look for all the updated software they have for your system and d/l it to a directory. Keep both the software form the recovery cd and stuff you d/l separate. Go thru them and plan out what you might need. Burn them to a cd b4 you start the format. It can help avoid problems later. Not a good move to just format wiht no prep work. IMO
 

Daeron Tinúviel

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 8, 2004
Messages
278
#6
PseudoKiller said:
wohaa there skippy... there might be drivers or certain software specific to your machine. You will have to use some of the recovery cd. After I formatted my Compaq laptop I install XP Pro and copied the software section of the recovery cd. From that I installed the touch pad software and SD Media reader software and a few other things. If you really want to do it the right way FIRST go to Compaq's website and hunt down you laptop model in their support section and look for all the updated software they have for your system and d/l it to a directory. Keep both the software form the recovery cd and stuff you d/l separate. Go thru them and plan out what you might need. Burn them to a cd b4 you start the format. It can help avoid problems later. Not a good move to just format wiht no prep work. IMO

yeah thats why i'm askin for help here i have made a lot of reformats on desktops but none in laptops........i already go to compaq site and hunt for all the drivers: audio,video,modem,lan,input devices........

but how do i get whats is inside the recovery cd's?
 

Daeron Tinúviel

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 8, 2004
Messages
278
#8
PseudoKiller said:
put the cd in the cd rom drive....

LOL

yeah i know but if i do that the process of recovering stars, i mean it try to reformat the drive again i just wanna extract whats inside if it is possible
 
P

PseudoKiller

Guest
#9
you've already started the reformat?? If so then when your done installing the OS just pop the cd in the drive and snag the software directory or whatever it is called
 

Admiral Michael

Michaelsoft Systems CEO
Joined
Feb 19, 2003
Messages
3,123
#11
My recovery oprion spans 6 cds, besides the first time I used restore it made a folder on my root with all the software needed so I just copied that, burned it to a cd as well as the updated drivers off compaq's site.

And PseudoKiller, I agree, its not a good idea to format without doing prep work.
 

Daeron Tinúviel

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 8, 2004
Messages
278
#13
Admiral Michael said:
My recovery oprion spans 6 cds, besides the first time I used restore it made a folder on my root with all the software needed so I just copied that, burned it to a cd as well as the updated drivers off compaq's site.

And PseudoKiller, I agree, its not a good idea to format without doing prep work.


thanks guys a really big thanks

i check the root and yes there it was the folder with all the crap i was lookin for nice tip admiral i dint think of that a gbig thanks!!!

and thansk to rest of you that gave any input if i was near u guys i will invite you to a coldddd beerrrrr!!! thanlks
 

Daeron Tinúviel

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 8, 2004
Messages
278
#14
guys found something really weird

i use the this utility that is around the net to see what is my XP Key of the laptop, i use it an write the serial, next i get my lisence copy of xp home that comes with the laptop and the cdkey is totally different to the the one that the program says......whats wrong?

could be that the xp in the recovery cd is diferent than the full copy of XP??
 

Admiral Michael

Michaelsoft Systems CEO
Joined
Feb 19, 2003
Messages
3,123
#15
Not sure myself, my cdkey os on the bottom of my laptop, Compaq also incleded a XP Home CD in the package for ppl who want to install fresh. However I used this key for both the recovery and fresh and its the same.
 

Daeron Tinúviel

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 8, 2004
Messages
278
#16
well currently i'm installing xp, lets see whats happen but its weird cause the key finder never fails indentifying the key, but surely its weird
 

Daeron Tinúviel

OSNN Senior Addict
Joined
Jan 8, 2004
Messages
278
#19
one more issue now

it says my cpu is an athlon XP2200(M) which is correct but it says it runs only at 1.32ghz when in fact it is a 1.8ghz.....any ideas?
 

Members online

No members online now.

Latest posts

Latest profile posts

Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
Hey ep!

All good with me, applying for microsoft mvp right now, should have done this a while ago.

Notifications don't work, I only found your response by comming back to hunt up some threads, if you want, give me your email address so we can keep in touch easier, mine is perriscalderon at gmail
Perris Calderon wrote on Electronic Punk's profile.
Ep, glad to see you come back and tidy up...did want to ask a one day favor, I want to enhance my resume , was hoping you could make me administrator for a day, if so, take me right off since I won't be here to do anything, and don't know the slightest about the board, but it would be nice putting "served administrator osnn", if can do, THANKS

Been running around Quora lately, luv it there https://tinyurl.com/ycpxl
Electronic Punk wrote on Perris Calderon's profile.
All good still mate?
Hello, is there anybody in there? Just nod if you can hear me ...

Forum statistics

Threads
62,028
Messages
673,537
Members
89,038
Latest member
Samhicks