weird issue with XP pro

Discussion in 'Windows Desktop Systems' started by IDLE, Feb 1, 2005.

  1. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    when ever i drag and drop a file, no matter the extenson, the pc seems to lock up or pause. doesnt matter if im doing this to a different partition or with in the a partition. only way for me to move a file is to copy it then go to the folder and select paste. any ideas?
     
  2. ming

    ming OSNN Advanced

    Messages:
    4,252
    Location:
    UK
    not sure about that... i've always used right-click->copy/move. :p
     
  3. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    also seems to take forever to delete. if you hightlight and hit the delete key. takes like 30sec to ask if i want to delete it.
     
  4. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    Run an SFC /scannow on your Windows install. See if it finds/fixes anything. I've seen this before, trying to dig up the solution.

    Also check in taskmanager to see if there are any unusual processes spiking when you do a drag and drop, or shift/delete - if the process is explorer.exe that maxes out the CPU usage - the SFC may fix it.

    Have you defragged lately? With a third party defrag like Diskeeper?
     
  5. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    SFC? ive done a defrag and a anit-virus and spyware scans. found nothing.
     
  6. zeke_mo

    zeke_mo (value not set) Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    1,984
    Location:
    Placerville, CA
    Are you drag/dropping from two different hard drives? Or is it the same drive. I agree with Mastershakes, try defraging and doing a disk clean up. Do you do any spyware scans? Anti-virus running?


    EDIT: Whoops you posted before I could :p
     
  7. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    SFC = System File Checker. - whenever these really basic Windows functions go wonky on me - I run it. It's part of Windows, what it does I believe is a checksum on all the Windows System Files. If it finds some that have been modified, it will restore the default from the I386 folder, or prompt you to put in your Windows CD

    Run that business, let us know what goes down.
     
  8. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    i did a drag and drop to a folder on the same partition (text document) the explorer and cpu percentage did not change. its like it gets stuck for 30 seconds. this happnes with deleting a file as well.
     
  9. zeke_mo

    zeke_mo (value not set) Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    1,984
    Location:
    Placerville, CA
    Download This and run it, if you can upload a screenshot, or just post all the results
     
  10. lancer

    lancer There is no answer! Political User Folding Team

    Messages:
    3,093
    Location:
    FL, USA
    i had this very same problem, but with windows 98, even after i formatted and reinstalled it was still the same after about 2-3 days. For me i found out it was the HD. and it sounds like that could be the culprit as well.
     
  11. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    Are you on SP2 IDLE?
    Also, what is your video rig?

    That tool looks real neat Zeke.
     
  12. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    ive got 98oo pro 256mb catalyst 4.12
     

    Attached Files:

    • HD.JPG
      HD.JPG
      File size:
      77.7 KB
      Views:
      92
  13. Mainframeguy

    Mainframeguy Debiant by way of Ubuntu Folding Team

    Messages:
    3,763
    Location:
    London, UK
    what he said - HDtach is teh businesss IF it is the drive.... sounds to me like it could be a spin up problem, but also software related.... what happens when you open a file like an MP3 with a player? Any lag there? If it is the HD there should be lag in these sorts of areas too....

    [EDIT] seen pic now - your drive is not the fastest but it looks unlikely that is the issue to me.... is it nearing 100% or in fact anywhere above 75% full? Are the files large? and there was something else - but I forgot it while typing! Doh! [/EDIT]
     
  14. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    opening up files i have no problem with.just moving or deleting them. im freakin lost with this. lol. i dont have any trouble playing any games what so ever.
     
  15. zeke_mo

    zeke_mo (value not set) Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    1,984
    Location:
    Placerville, CA
    The screen shows 19.9 MB/s Sounds like you need a new hard drive :p
     
  16. tzepp@cox.net

    tzepp@cox.net high

    Messages:
    137
    Location:
    Sandy Eggo
    I have that problem too. Found that if I turn my anti-virus off I can drag/drop and delete with no problem
     
  17. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    tzepp - good point.

    IDLE try disabling real time protection for your anti-v and see if it changes anything.
    It's looking more and more like an HD problem. Nice work fellas.
     
  18. GoNz0

    GoNz0 NTFS Stoner

    Messages:
    2,781
    Location:
    the year 2525
    i would run msconfig and disable most of your start up items, and none windows services. if it works fast after that then its time to re-enable everything 1 by 1 untill the problem returns. then you will know what is causing it if its software related.
     
  19. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    found this in the event viewer

    im screwed.
     

    Attached Files:

  20. GoNz0

    GoNz0 NTFS Stoner

    Messages:
    2,781
    Location:
    the year 2525
    time to backup b4 it blows :(