Really Weird

Discussion in 'General Hardware' started by Qauker, Mar 10, 2005.

  1. Qauker

    Qauker OSNN One Post Wonder

    Messages:
    6
    I dont know why but i`m having some lag problem with some games that of course it shouldnt happen becase of the specs of my pc. It happens some times and it happens very fast, it seems like a multiplayer lag. It happens a lot with Mafia, Need for Speed Underground 1. I tried everything from installing different video drivers, directx, changing configuration options including vertical sync to even instal a second windows and see if it would solve. Still, same problem. Its really weird cause when i bought the pc i tried to play mafia and it was perfect. Now, specially when i make a turn i have some lag problems. I even tried to overlock my machine but same problem.
    My specs are:
    Asus A8N-SLI Deluxe, Athlon 64 3500, XFX Geforce 6800 GT, Pqi Turbo Dual Channel PC3200 Low Latency, PWS Thermaltake 480W Butterfly.

    I hope you guys have an idea of what could be the problem cause i tried everything and it was worthless. I dont know what to do.
     
  2. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    How much RAM
     
  3. Qauker

    Qauker OSNN One Post Wonder

    Messages:
    6
  4. IDLE

    IDLE OSNN Senior Addict

    Messages:
    375
    do a scan disk on the HDD that is running your games. and a defrag.

    what kind of monitor do you have? crt? flat panel?
     
  5. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    XP SP2 ?

    I would bank on it being an OS issue right now. There is something running every once and awhile, stealing cycles. You may need to go ahead and start tweaking the OS
     
  6. Qauker

    Qauker OSNN One Post Wonder

    Messages:
    6
    Yeah, i just did a scan on the HDD. I`m gonna do a defrag now, i`m using xp pro sp1 and my monitor is a Sony 19`` LCD SDM-SH94P. Yeah, i tought it would be an OS cause like u said is running once and awhile but i tried to run the games on a fresh install of a second windows with just the essential drivers and nothing. Maybe i should try to format my current windows and try again with just one OS.
     
  7. Qauker

    Qauker OSNN One Post Wonder

    Messages:
    6
    I just analized the game with fraps and when this lag happens the fps stay always on 60. That makes me thing that it could be a problem with the monitor. I`m using dvi output but anyway, i tried standard vga output and nothing.
     
  8. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    I guess that discounts the possibility it's the vid card.... what kind of monitor is it?
     
  9. mlakrid

    mlakrid OSNN BASSMASTER Political User Folding Team

    60 FPS shouldnt affect your games that bad unless you have a monitor with a response time above say 25ms

    Do you know what the response time for your monitor is?

    Also, is this the first time you have noticed it?

    You might try using some of the freeware video performance testers and see what kinf of FPS you can ghet without Lagging.

    If you have an old CRT monitor I would suggest trying the game on that, if it doesnt happen, it would have to be your response time.

    Good Luck!

    Hannnibal
     
  10. trainmaster77

    trainmaster77 Moderator Political User Folding Team

    Messages:
    509
    Location:
    St. Louis/Chicago

    I get something like taht when watching video with SLI mode turned on. i have the same mobo so i dunno... could be something to that maybe? games dont lag though. What kind of internet connection do you have? Is it shared? are you on a router? If your ip addy is off on the router for playing a certain game it will still connect but will pulse bandwidth like a hearbeat.


    Turn on the asus probe to 1 second intervals while playing the games you are mentioning .... and then after it starts to lag minimize the game and look ath the probe voltage... maybe its lagging due to power blips? I dunno just a thought... matter of fact im gonna check that myself.
     
  11. Qauker

    Qauker OSNN One Post Wonder

    Messages:
    6
    Acoording to Sony, my response time is 12ms. Yes, i`m gonna try with an old crt monitor. I dont think its the video card cause the benchmark results are similar to others that have the same specs as me. Thanks for the help guys.
     
  12. Qauker

    Qauker OSNN One Post Wonder

    Messages:
    6
    yeah, i`m using linksys wireless router wrt54g.
     
  13. mlakrid

    mlakrid OSNN BASSMASTER Political User Folding Team

    Hmmmm
    12ms response time grey to grey or black to white?

    the sad thing is there is no standard for measuring response times we just have to trust the manufacturers or read the specs given to us in detail..

    what model sony is it? Size?
     
  14. mlakrid

    mlakrid OSNN BASSMASTER Political User Folding Team

    and I forgot to mention train is right, if your router is having problems routing packets that could be it too....

    are you using NAT?

    what is the signal strength of the signal for your PC?

    one more thing... try using a hard cable to the router if it clears up, you might need a repeater closer to your PC to boost the signal strength back up

    thats all I can think of right now...

    :D