Port forwarding causes disconnection

Discussion in 'Windows Desktop Systems' started by Tricky2050, Apr 18, 2007.

  1. Tricky2050

    Tricky2050 OSNN Junior Addict

    Messages:
    28
    Location:
    Northern Ireland
    I am currently having a problem with my Linksys BEFSR41 v4. To run uTorrent I set up port range forwarding, after which it ran fine but I found that after I have anything in the port range forwarding it causes the internet to disconnect every 5-10 mins for about 10 seconds then reconnects. The only solution I found to fix it was to reset my router but then of course uTorrent downloads at about 1kb/sec.

    The router is updated with the latest firmware and im using XP Pro SP2. Any ideas of how i can stop the disconnections?
     
  2. Admiral Michael

    Admiral Michael Michaelsoft Systems CEO Folding Team

    That's a fairly older router. I think what is happening is that the router is choking on all the connections that the torrent is making as reseting it fixes it, which in turn clears the connection list.
     
  3. Tricky2050

    Tricky2050 OSNN Junior Addict

    Messages:
    28
    Location:
    Northern Ireland
    So basically I have a crap router? Well thats what i get for spending 30 quid on it. Any recommendations for a decent router?
     
  4. Admiral Michael

    Admiral Michael Michaelsoft Systems CEO Folding Team

    Well I don't use a store bought router exactly. I have a linux system setup for that. Maybe some other members would have some suggestions.
     
  5. saeltmarae2k

    saeltmarae2k OSNN Addict

    Messages:
    73

    The ZyXel X-550 is the best router I've ever used...hands down (even has a hardware switch to disable wireless capability if you don't need it). BTW, I use it with utorrent and it works great.
     
  6. Tricky2050

    Tricky2050 OSNN Junior Addict

    Messages:
    28
    Location:
    Northern Ireland
    Cheers for the advice :)