Explorer.exe using 100% of CPU, extreme slowdown

Discussion in 'Windows Desktop Systems' started by wachtourak, Mar 31, 2005.

  1. wachtourak

    wachtourak OSNN Addict

    Messages:
    56
    Location:
    Hamilton, New Zealand
    Hey

    On one of my flatmates computer explorer.exe is using 100% of the CPU according to task manager, as soon as it boots it does it. Tried restarting lots of times, takes a couple of minutes to open task manager after you press alt-control-delete even.

    Any Ideas?

    Running Windows XP Pro by the way...
     
  2. XeoNoX

    XeoNoX OSNN Senior Addict

    Messages:
    271
    sounds like spyware. Download microsoft anti spyware and try and find spyware.
     
  3. post a list of your processes either by text or a screenshot of process tab in task manager
    you could also try ad aware and spybot if you suspect spyware/adware
     
  4. muzikool

    muzikool Act your wage. Political User

    I would also try booting into SafeMode (hold F8 during boot) and see if the same thing happens. It might at least help you narrow down the cause of the problem.
     
  5. napalmnthemorning

    napalmnthemorning Moderator

    Messages:
    721
    Location:
    OREGON
    Spybot-S&D
    Should also pick up the spyware. Did his browsers home page get hijacked. What is the process name thats using the 100%
     
  6. jimi_81

    jimi_81 Moderator Political User

    Messages:
    820
    Location:
    Stoney Creek, ON, Canada
    i had a similar problem but it wasnt spyware... turned out to be a bad sector...do a chkdsk just incase

    edit: the drive was a brand new western digital 160 SATA.
     
  7. muzikool

    muzikool Act your wage. Political User

    He said it is explorer.exe -- I doubt that a browser hijack would cause that.
     
  8. Toastermax

    Toastermax OSNN One Post Wonder

    Messages:
    8
    this may be just a rookie answer but i recall hearing that this is a fairly occuring event, it happens to me all the time. i have not been able to identify the reason but i always C-A-D and kill the process and newtask explorer.exe and everything works fine. I dunno why this happens but it does alot. Also, i have many instances in which, explorer does not appear when i right click the startbar and choose explore. Any ideas?
     
  9. muzikool

    muzikool Act your wage. Political User

    Explorer.exe taking 100% of the processor is likely to occur from time to time, but if it's frequent there is a problem... epecially if it begins doing so at login. Ending the task and starting it again is a good way to fix it under normal circumstances, but I wouldn't want to do that constantly.
     
  10. Electronic Punk

    Electronic Punk Administrator Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    18,590
    Location:
    Copenhagen, Denmark
    From task manager type "services.msc" and see if any services are in the "Starting" state.
     
  11. acstua

    acstua OSNN Junior Addict

    Messages:
    42
    ive had it happen a few times and it was down to trying to open something with dodgy permissions on a domain machine. tho doubt this is the case this time :(
     
  12. Lee

    Lee OSNN Proxy

    What service pack are you running?
     
  13. wachtourak

    wachtourak OSNN Addict

    Messages:
    56
    Location:
    Hamilton, New Zealand
    Thanks for all your help, but it just stopped doing it as randomly as it started doing it...weird.
     
  14. Mastershakes

    Mastershakes Moderator

    Messages:
    1,721
    Location:
    Montreal
    If the issue resurfaces:

    To make sure everything is kosher, stick in your XP CD and execute a system file check.

    Start->Run sfc /scannow