Explorer.exe keeps on restarting

Discussion in 'Windows Desktop Systems' started by TheBlueRaja, Sep 28, 2003.

  1. TheBlueRaja

    TheBlueRaja BR to Some

    Messages:
    766
    Location:
    Fawkirk!
    I have a problem with my XP install - my explorer.exe keeps on restarting - everything else is Ok and it has no ill effects other than a couple of seconds wait whilst it restarts - but i want to get to the cause of the problem.

    Trouble is - i can't find any error messages, i once had a window coming up saying :-

    Microsoft Visuall C++ Runtime error.

    C:\Windows\explorer.exe

    The application needs to be restarted.

    I have checked Event Viewer and it shows:-

    The shell stopped unexpectedly and Explorer.exe was restarted.

    For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

    There are no bytes or other information that might be of use.

    Any idea how i can track down this error - happens about once an hour.

    :(
     
  2. TheBlueRaja

    TheBlueRaja BR to Some

    Messages:
    766
    Location:
    Fawkirk!
    When i click on the link in Event Viewer i get...

    Details
    Product: Windows Operating System
    ID: 1002
    Source: Winlogon
    Version: 5.0
    Component: Application Event Log
    Symbolic Name: EVENT_MANDATORY_PROFILE
    Message: The profile for user %1 is mandatory.

    Explanation
    This event record indicates that the user has been assigned a mandatory profile. The user can change environment settings during a logon session; however, these changes are not saved in the profile at the end of the session.

    But what he hell does that mean?
     
  3. coathanger007

    coathanger007 Tomorrow Tweaking Today

    Messages:
    1,520
    Location:
    Australia
    No idea what second post means but the errors you're getting are very very likely to be caused by overclocking. Hope I'm correct :)
     
  4. TheBlueRaja

    TheBlueRaja BR to Some

    Messages:
    766
    Location:
    Fawkirk!
    I doubt that to be honest - i can run games till im blue in the face - burn CD's, run SETI, 3DMark and pretty much anything i can throw at it - plus my temp is only 47 Degrees.

    Its ONLY exlporer.exe that has problems.

    Besides, i *think* this may have something to do with a corrupted profile (my one) which could be the case as i have been pushing the system to its limits and beyond when testing for a stable clock, so i might have screwed it then. Im going to delete my profile and create a new one to see what happens.
     
  5. coathanger007

    coathanger007 Tomorrow Tweaking Today

    Messages:
    1,520
    Location:
    Australia
    You don't need to do all that to be affected. Explorer is one of the first things that's affected by excessive overclocking. Hope your profile was really the problem - then you'd have solved the problem on your own two feet.:)
     
  6. TheBlueRaja

    TheBlueRaja BR to Some

    Messages:
    766
    Location:
    Fawkirk!
    Prepares to admit he was wrong....

    Ok, Ok... (Deep Breath)

    Well, looks like you could be right - i have reduced the overclock by a few Mhz and it does seem to be a little more stable (read: explorer.exe hasnt crashed yet).

    I've never had it before where 3DMark 01 would run throgh but the OS would be unstable.

    Lesson learned - never trust XP.

    never...

    :)
     
  7. dubstar

    dubstar format c:

    Messages:
    1,357
    Location:
    Southern California
  8. coathanger007

    coathanger007 Tomorrow Tweaking Today

    Messages:
    1,520
    Location:
    Australia
    Learnt from first hand practical experience :)
     
  9. TheBlueRaja

    TheBlueRaja BR to Some

    Messages:
    766
    Location:
    Fawkirk!
    Well, thanks anyhoo.

    :D