Bad benchmark/fps with a gainward geforce4 4200 128mb...

Discussion in 'Benchmarks & Performance' started by jackgunner, Aug 25, 2002.

  1. jackgunner

    jackgunner Guest

    Can anyone tell why exactly I am only getting a score of 5500?

    I have a AMD T-bird 1.33ghz
    512 MB of DDR ram
    A 30 gig harddrive
    19 inch monitor
    windows xp pro

    So anyone know whats wrong?

    I already did the refreshrate fix, using 29.42 drivers... vsync is off

    Can anyone help me out?
     
  2. Sazar

    Sazar F@H - Is it in you? Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    14,905
    Location:
    Between Austin and Tampa
    your cpu might be the bottleneck..

    I dunno other than that..

    maybe you need to mess around with your bios a little and optimize your settings...

    I get a higher score than that with my card.. BUT I have a faster cpu...
     
  3. jackgunner

    jackgunner Guest

    I have seen other people with almost the same setup getting better scores...what kind of settings can i fix to make it better? And why can I only do the benchmark is d3d, isnt opengl better?
     
  4. Taurus

    Taurus hardware monkey

    Messages:
    3,206
    Location:
    Sacramento, CA
    3dmark2001 is a directx8.1 benchmarking program. for an opengl benchmark, you can try quake or something.

    but you should be getting a much higher score. i get 4300 with my 100mhz fsb, sdram, and gf2. if i got a ti 4200, i estimate i'd get around 8500. that's about what you should get since you have ddr, a 133mhz system bus, but a (somewhat) slower processor than i.

    what kind of score did you get with your previous card? it might be something in your bios. are you familiar with all of the bios options?
     
  5. Sazar

    Sazar F@H - Is it in you? Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    14,905
    Location:
    Between Austin and Tampa
    dunno bout 8500 with a 1.3 gig rig... perhaps around 8000 is more like it...

    the overall performance of your system is slower than it should be...

    ensure that the bios has the correct speed setting for your cpu and that when you benchmark you dont have a bunch of files open in the background taking up resources...

    just a coupla things will slow down your gpu and lower your score...

    try looking around your bios...

    btw do not drop your CAS for memory to below 2.5 I don't recommend it... :)
     
  6. Taurus

    Taurus hardware monkey

    Messages:
    3,206
    Location:
    Sacramento, CA
    why not? cas 2 gives me a couple hundred points over cas 3.

    also, when i said 8500, i was assuming after overclocking the video card. }:> 7500-8000 is more reasonable without.
     
  7. jackgunner

    jackgunner Guest

    Can anyone give me site with exactly what I should do in the bios?

    Also my old vid card, a geforce 2 gts, got about the same I belive.

    Oh and I have an ASUS A7A266 motherboard.
     
  8. jackgunner

    jackgunner Guest

    Okay, I just reformatted my computer, anyone know where I can find a step by step guide on what to do to get the best performance out of my computer? Like which drivers, which to install first, what bios settings I should have and so on?

    Thanks
     
  9. Taurus

    Taurus hardware monkey

    Messages:
    3,206
    Location:
    Sacramento, CA
    just get the latest nvidia drivers. might as well get the latest via 4in1 drivers, but they won't affect your 3d performance.

    www.nvidia.com
    www.viaarena.com

    after that, see what score you get. if it's still low, the problem is most liekly in your bios and we'll go from there.

    btw, what score did you get with your gts?
     
  10. jackgunner

    jackgunner Guest

    Here is what I have:



    Operating System Microsoft Windows XP
    DirectX Version 8.1

    Mobo Manufacturer ASUSTeK Computer INC.
    Mobo Model A7A266
    AGP Rates (Current/Available) 4x / 1x 2x 4x

    CPU AMD Athlon(tm) Processor 1345 MHz
    FSB 133 MHz
    Memory 512 MB

    Graphics Chipset NVIDIA GeForce4 Ti 4200
    Driver Name NVIDIA GeForce4 Ti 4200
    Driver Version 6.13.10.3082
    Video Memory 128 MB

    Program Version 3DMark2001 SE
    Resolution 1024x768 32bit
    Texture Format Compressed
    FSAA Disabled
    Z-Buffer Depth 24bit
    Frame Buffer Double
    Rendering Pipeline D3D Pure Hardware T&L





    3DMark Score 5979 3D marks

    Game 1 Car Chase - Low Detail 90.6 FPS
    Game 1 Car Chase - High Detail 33.7 FPS
    Game 2 Dragothic - Low Detail 107.6 FPS
    Game 2 Dragothic - High Detail 58.7 FPS
    Game 3 Lobby - Low Detail 89.9 FPS
    Game 3 Lobby - High Detail 41.8 FPS
    Game 4 Nature 20.8 FPS

    Fill Rate (Single-Texturing) 811.7 MTexels/s
    Fill Rate (Multi-Texturing) 1851.5 MTexels/s

    High Polygon Count (1 light) 21.2 MTriangels/s
    High Polygon Count (8 lights) 10.4 MTriangels/s

    Environment Bump Mapping 85.0 FPS
    DOT3 Bump Mapping 105.4 FPS

    Vertex Shader 12.1 FPS
    Pixel Shader 70.1 FPS
    Advanced Pixel Shader 38.8 FPS

    Point Sprite 22.7 MSprites/s



    Didn't install the 4in1 yet though.

    With my gts I think it was around the same. Maybe a tiny drop less if any.

    What should I do in my bios? Already set the AGP thingy to half my memory(so 256) dont know what else to do though.
     
  11. jackgunner

    jackgunner Guest

    Anyone have any ideas?
     
  12. Dimoe

    Dimoe Guest

    This is what i can think of:

    1. It might just be the card, is it an oem or retail card?

    2. Are you running anything in the backround???

    3. In bios are u using UC or USWC video cache mode? dunno if this might help... I use USWC

    4. How fast is your hard-drive??? does 3dmark run smoothly or does it spike when it reads off hard-disk.

    5. try switching around your ram, though I really really dought this is the problem...

    Thats all i can think of right now,
    BTW: i'm still using a TNT2 Ultra video card
     
  13. jackgunner

    jackgunner Guest

    It is retail, nothing in background that I know of, in bios is UC, dont know how fast my hd is, but it doesnt spike or anything.
     
  14. Sazar

    Sazar F@H - Is it in you? Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    14,905
    Location:
    Between Austin and Tampa
    what you are going to look to do is possibly enable fast-write coz I think your board supports it... agp aperture size should be 128mb... um make sure you have NO background apps running so that it does not slow down the test..

    default with your rig as is... a score of 8000 is EXPECTED... 5000 is a little low...

    your settings look ok... make sure you have the proper drivers... I dunno on an asus board things should work out just fine... if things look nutty try putting the card in a friends rig and testing the scores there...

    also try out your PCmark2002 test and see what cpu score and others you get.. coz that might also show you what the bottle neck is..

    I am posting my scores... not to brag.. but so you can compare yours...

    my 3dmark2001 is

    http://service.madonion.com/compare?2k1=4244102

    my pcmark2002 scores are

    cpu = 5137
    memory = 3685
    HDD = 870
     
  15. jackgunner

    jackgunner Guest

    I have fast write enabled already, damn it, always my luck that things don't work the way they are supposed to, what should I do next, call gainward?
     
  16. Sazar

    Sazar F@H - Is it in you? Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    14,905
    Location:
    Between Austin and Tampa
    try the card elsewhere... maybe there is a setting or something that is not working some place..

    run pcmark2002 from madonion to see if memory/hdd is bottleneck... just run it and post the scores
     
  17. jackgunner

    jackgunner Guest

  18. Dimoe

    Dimoe Guest

    Try out USWC
     
  19. jackgunner

    jackgunner Guest

    Already did that, didn't make a difference :(
     
  20. Sazar

    Sazar F@H - Is it in you? Staff Member Political User Folding Team

    Messages:
    14,905
    Location:
    Between Austin and Tampa
    jack... see if you can post a thinger with a compare instead of the URL of the screen you are seeing...

    just go to online project browser and go to project manager... you will see a compare link for your active projects... just post that...

    your cpu is as fast as a mate of mine.. he has a 1.4ghz... and his card is a little less powerfull... think the 64mb 4200... and he gets around 8000... and you have more memory than him...

    I can't see the bottleneck.. the pcmark scores are pretty decent...

    if you are to upgrade... do the mobo upgrade... look for 333mhz compatible boards...

    like the via kt333 :)

    in asus terms that would be the a7v333 board...