Ata133

Discussion in 'General Hardware' started by TheBlueRaja, Jun 20, 2002.

  1. TheBlueRaja

    TheBlueRaja BR to Some

    Messages:
    766
    Location:
    Fawkirk!
    I have recently bought a new ATA133 Hard Disk and compatable motherboard, but how can i tell if its running at ATA133 and not ATA100 or god forbid 66?

    Is there a utility that you know off or any way of telling what speed this disk is running at?

    I have a Gigabyte GA-7VRXP motherboard and a DiamondMax Plus D740X hard disk.
     
  2. JJB6486

    JJB6486 Retired Mod Political User

    Messages:
    1,207
    Location:
    West Lafayette, IN, USA
    Open the deivce manager, and under IDE ATA/ATAPI Controllers select the channel that your HDD is on. Open the properties and under the Advanced Settings tab. Look at the Current Transfer Mode. UDMA Mode 3 is ATA/33, 4 is ATA/66, 5 is ATA/100, and so on

    JJB6486
     
  3. TheBlueRaja

    TheBlueRaja BR to Some

    Messages:
    766
    Location:
    Fawkirk!
    Thanks mate,
    It says Ultra DMA Mode 5, is this ATA133?
     
  4. ZipTriX

    ZipTriX Guest

    I have 2 Maxtor ATA133 HDs on a Soyo KT333 Motherboard. I have an Asus burner and Toshiba DVD on IDE 1 and Sony CDRom and Zip250 connected to IDE2. Attached are the properties for IDE1 & 2, but how do I find out if my hard drives are running at ATA133, since they are connected to the RAID controllers (IDE 3 & 4)?
     
  5. GOTO10

    GOTO10 Guest

    You do know the perf. diff between 100 and 133 is non-existant right?

    Your comp will never come CLOSE to reaching the theoretical bandwidth limit.....
     
  6. Friend of Bill

    Friend of Bill What, me worry?

    Messages:
    1,572
    My IBM GXP 120's @ ATA100 smoke my Maxtors @ ATA133!
     
  7. Ekstreme

    Ekstreme Guest

    I have the same board as TheBlueRaja + a Maxtor viper 40g ata133 HDD. Under XP, it shows up as just Ultra DMA Mode. Is this right?. Any settings to Xp to enable it?